Bli med

Norsk Bruksgenbank oppformerer plantemateriale for å gjøre det mer tilgjengelig for dyrking i større skala og for forskning. Spesielt for eldre sorter er det viktig å kunne undersøke og vurdere hvilke sorter som kan egne seg under nye forhold forårsaket av klimaendringene.

Fra begynnelsen av forrige århundre har moderne planteforedling og nye sorter gradvis overtatt for de gamle landsortene. Levetiden for nye sorter har blitt stadig kortere, og derfor har både landsorter og sorter fra 1900-tallet blitt borte fra markedet. Selv om mange av sortene er trygt lagret i NordGen, er de lite tilgjengelige for bønder og andre som vil dyrke disse sortene. Mens det fortsatt foregår sortsforedling av korn og potet i Norge i dag, ble det slutt på både sortsforedling og nesten all frøproduksjon av grønnsaker på 90-tallet. Norge er i dag helt avhengig av utenlandske grønnsakssorter der rettighetene ofte tilhører multinasjonale frøselskaper.

Gamle, norske og nordiske sorter kan ha interessante egenskaper som smak og utseende, geografisk tilhørighet og sykdomsresistens. Gamle sorter er også en del av vår kulturarv, og representerer et spennende mangfold av matplanter ovenfor forbrukeren. Ikke alle eldre sorter er relevante å ta i bruk i dag, og Norsk bruksgenbank jobber med å finne ut av hvilke sorter som er mest aktuelle i dagens marked og klima i egne prosjekt.

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli medeier eller bidra på annet vis.

I dag er Solhatt økologisk hagebruk AS, Økologisk Spesialkorn DA, Gullimunn AS og Norges Vel medeiere i Norsk Bruksgenbank.