Maskinbygg – Norges første foredlede plantesort

Da norsk foredlingsarbeid med korn begynte omkring 1900, var det de beste plantene av en sort som ble valgt ut. Maskinbygg med røtter fra Finnskogen er Norges første sort fra slik planteforedling.

Historisk har bygg vært hovedkornet her til lands, som i store deler av Skandinavia. Bygg var en viktig del av kostholdet og ble brukt til både flatbrød, graut og øl.

Innsamling av landsorter

Det fantes mange landsorter (lokalsorter/gårdsstammer) av bygg her i landet, med ulike egenskaper som modningstid, maltegenskaper og avlingsnivå. Den første fasen av sortsforedlingen gikk ut på å samle inn og finne de beste landsortene. Innenfor disse valgte en ut lovende enkeltplanter, såkalt linjevalg.

Professor Werner Christie gjorde dette i bygg, og sorten med det moderne navnet Maskin ble valgt ut som landsort fra gården Bjørneby i Solør på Finnskogen. Maskin var dermed den første norske byggsorten som kom ut etter offentlig prøving og godkjenning i 1916. Sorten ble en stor suksess og ble blant annet dyrket i Trøndelag frem til 1964.

Et slektstre for ølproduksjon

Etter hvert ble kryssing tatt i bruk for å foredle frem nye sorter med nye og bedre genkombinasjoner. Maskin ble krysset med svenske Asplund, og avkommet Varde ble en enda viktigere sort.

Men mange ølbryggere landet rundt fant at Maskin ga god malt. Det gjaldt i enda større grad for avkommet Domen, som utvandret til Amerika der den ble bryggerinæringens målestokk for god malt. Domens «barn» Klages og «barnebarn» Harrington var inntil 1990-tallet «gullstandarden» for kanadisk malt.

Økende interesse for norsk bygg i øl

I tidligere tider dyrket nordmenn eget korn til øl, men etter hvert tok bryggeriene over ølproduksjon og maltbygg til ølproduksjon blir i dag importert. Dagens norske byggproduksjon går stort sett til kraftfôr.

Heldigvis er det igjen økende interesse for norsk bygg, spesielt i lokal og småskala ølproduksjon. Sammen med Norges Vel har Norsk Bruksgenbank de senere årene gjennomført dyrking og malting av forskjellige norske og nordiske byggsorter til øl, dog ikke Maskin.

Visste du at …

Den første tommelfingerregelen ble til under ølproduksjon: Det maltede kornet kunne bli skadd av for høy varme under meskinga. Til dette ble den såkalte tommelfingerregelen brukt: Det var for varmt i meskekaret hvis man ikke klarte å stikke tommelen oppi. På 1700-tallet ble regelen erstattet med termometeret.

Bestill Maskinbygg fra Norsk bruksgenbank

Alle foto: Fra Norges Vels demofelt for eldre norske og nordiske kornsorter på Hellerud gård.

Kilde: nibio.no