Svedjerug – reddet av syv spirende korn

Svedjerug er en gammel plantesort med en interessant historie knyttet til en helt spesiell jordbrukskultur, nemlig svedjebruket. Kornsorten var nær utryddet, men noen få frø ble gjenfunnet og oppformert på 1970-tallet.

Svedjerug ble introdusert i Norge på 1600-tallet av finske innvandrere, og ble først og fremst dyrket i grenseområdene i Hedmark mot Sverige. Her var det mulig å finne egnede arealer for svedjebruk, som betyr at skogen ble hogget ned og avfallet ble brent. Så ble svedjerugen sådd, mens asken fortsatt var varm.

Denne høyvokste og nøysomme kornsorten var spesielt godt egnet til dyrking i sur jord som oppstod ved svedjebruk. Svedjerugen er to-årig og ble ofte beitet på høsten det året den ble sådd for å stimulere busking.

Fant 10 korn av utryddet sort

Da fraflytting og moderne dyrkingsmetoder overtok, forsvant svedjebruket og med det også svedjerugen. Man antok at den særegne kornsorten var utryddet i Norge.

Redningen kom på 1970-tallet da Per Martin Tvengsberg fant 10 korn i et tørkehus på Finnskogen. Syv av disse spirte – og det var nok til å videreføre sorten. I dag er denne varianten kjent som Tvengsberg svedjerug, og godkjent som bevaringssort i Norge.

Egnet for økologisk dyrking

Eldre kornsorter som svedjerug har dyrkingsegenskaper som gjør dem særlig egnet for økologisk dyrking.

Svedjerugen har god buskingsevne, det vil si at den får flere strå per plante. Tvengsberg fortalte at han av ett eneste såkorn har fått en avling på 162 aks med i gjennomsnitt 75 korn på hvert aks.

Tvengsberg svedjerug har en fin smak, litt kraftigere enn moderne rug. Den er spesielt godt egnet til surdeigsbakst, da den har bedre og raskere oppstart og heving enn annen rug.

Visste du at …

  • Svedjerug kan bli 2,5 meter høyt
  • Ett eneste såkorn har fått avling på så mye som 12150 nye korn
  • Alt rug kommer fra Sentral-Asia
  • Rug dukket først opp som ugress i hveteåkeren

Bestill Tvengsberg svedjerug fra Norsk bruksgenbank

Alle foto: Norges Vel

Kilde: nibio.no