Norwegian brown – en frøbønne hjemme fra langtur

Norwegian brown er en tidlig frøbønne. Det antas at sorten var med på flyttelasset til norske utvandrere til Nord-Amerika på 1930-tallet. Via genbanker i Canada, Tyskland, Russland og den nordiske genbanken NordGen, er norsk-amerikaneren endelig tilbake for dyrking i gamlelandet.

Frøbønner (dry beans på engelsk) kjenner vi kanskje best som kidneybønner eller svarte bønner som importeres, men vi har faktisk dyrket brune bønner i Norge tidligere. I gamle hagebøker og frøkataloger omtales de ofte som prinsessebønner. Frøbønner ser ut som og dyrkes som andre busk- eller stangbønner, men det er frøene blir brukt til mat etter koking.

Sorten Norwegian er en buskbønne som plantes ut eller såes direkte på friland når jorda har blitt varm. Etter 95-100 dager kan modne og tørre skolmer høstes. Når bønnene er tørre, kan de lagres tørt i lang tid. Med klimaendringer som gir lengre vekstsesong kan frøbønne antakelig dyrkes over store deler av Norge, særlig med forkultivering.

Visste du at …

  • Belgplanter samarbeider med bakterier i jorda som fikserer nitrogen og øker næringsmengden i jorda
  • Bønner er plantebasert protein – og en av få vekster som kan erstatte kjøtt og fisk på tallerkenen
  • Bønner stammer fra Peru i Sør-Amerika
  • Brune bønner er tradisjonsmat på Sørlandet, se oppskrift her: https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/bonnesuppe

Bestill Norwegian brown gjennom Solhatt økologiske frø

Alle foto: Solhatt.no

Kilde: snl.no, solhatt.no og frukt.no