
Ladi er den siste kålsorten som er foredlet i Norge. Den har en meget tidlig og jevn vekst, og var den viktigste sorten i norsk sommerkålproduksjon frem til 2000-tallet. Vi synes det er på tide å gi Ladi en ny vår!
Sommerkål, eller nykål, har samme fasong som vanlig hodekål, men med noe løsere blader og lavere fiberinnhold. Kålen har en mildere smak, og er i motsetning til den vanlige hodekålen ikke egnet til lagring. Den norske sesongen for sommerkål strekker seg fra mai og til juli, og kålen er veldig populær om våren når den kommer på markedet.
Den nyeste og den siste
Ladi er både den nyeste og den siste kålsorten som er foredlet i Norge. Sortseier var Statens forskningsstasjon Landvik i Grimstad, og foredler var forsker Jon Vik. Utviklingen startet med sommerkålen Golden Acre i 1970 og målet var å skape en mer ensartet sort med kortere veksttid.
Ladi ble godkjent som sort i 1981, men var da allerede tatt i bruk av tidligprodusentene i Rogaland og på Sørlandet. Ladi ble raskt hovedsorten i tidligproduksjonen av kål her i landet frem til 2000-tallet.
Norsk frøproduksjon avgjørende
Etter det har utenlandske F1 hybrid-sorter tatt over, som utvikles og kontrolleres av store selskaper. Ladi representerer dermed slutten på norsk sortsforedling. Hadde det ikke vært for at Solhatt økologiske hagebruk igjen hadde begynt med norsk frøavl i 2012, hadde vi ikke hatt tilgang til norske sorter som er utviklet for norske forhold. Norsk frøproduksjon er avgjørende for tilgangen til norske sorter og et større sortsutvalg.
Visste du at …
- Viltvoksende kål har eksistert i over 5000 år i det sørøstlige middelhavsområdet og ble bragt til Europa rundt 600 f.Kr av keltiske nomader
- Hodekål ble brakt til Norge av vikingene og ble et viktig næringsbidrag i norsk kosthold
- Sommerkål er rik på vitamin C, K, B-vitaminet folat og kostfiber
- Produksjonen av kål på verdensbasis er tredoblet fra 1960 til 2020, mens produksjonen i Norge har gått ned de siste ti årene
Vil du dyrke Ladi? Bestill frø gjennom Solhatt økologiske frø
Kilde: nibio.no, solhatt.no og frukt.no