Sammen med korn er potet den viktigste matplanten i norsk landbruk, og et stort mangfold av sorter og landraser har vært benyttet. Gjennom Norsk bruksgenbank og Solhatt kan du nå kjøpe og teste ut miniknoller av de fire sortene Tromøypotet, Åspotet, Svart Valdres og Rosenpotet.
I motsetning til korn er potet en relativt ny matvekst i Norge, og den har ikke vært dyrket hos oss i mer enn rundt 250 år. Poteten har imidlertid en rik historie, et stort genetisk mangfold og et stort potensiale for å fø verdens voksende befolkning.
I Norge har vi bevart rundt 200 gamle potetsorter. Mange av sortene er av utenlandsk opprinnelse og noen er utviklet i Norge. En del av sortene er fortsatt dyrket på gårder i området der de har vært i flere generasjoner og er tilpasset lokalt klima og bruk.
– Mange eldre husker fortsatt at smaken på poten var annerledes i barndommen, at en spesiell sort var særlig god å varme opp dagen etter den ble kokt, eller til potetlefser. Potet er norsk matkultur, og kan produseres i hele Norge, sier Anne Strøm Prestvik som leder Norges Vels arbeid med Norsk Bruksgenbank.
Tromøypotet – minst 200 år i Norge
Tromøypotet er en landsort som trolig har vært dyrket i minst 200 år i Norge. Den har, som navnet tilsier, sannsynligvis utviklet seg på Sørlandet, på eller i nærheten av Tromøya utenfor Arendal.
Tromøypotet har gult kjøtt med litt rødfarge i karstrengene inni poteten. Skallfargen er rød med hvite partier ved grohullene. Sorten er resistent mot potetkreft, men relativt svak mot tørråte. Den har høyt tørrstoffinnhold og melen konsistens. Tromøypoteten er en god matpotet.
Tromøypotet er en av de gamle norske sortene som blir tatt vare på ved Nordisk genressurssenter (NordGen). Den er også bevart i samlingen av sorter som holdes hos NIBIO Plantehelse på Ås i samarbeid med Graminor og Norsk genressurssenter.
Åspoteten – den første norske potetsorten
Norges landbrukshøgskole på Ås startet med sortsforedling av potet i 1920, og sorten ’Ås’ ble godkjent i 1932. Sett bort fra landsorter som oppstod tilfeldig og ble dyrket lokalt i bygder og grender, er Åspoteten er den første egentlige norske potetsorten.
Åspotet har ovale knoller med hvitt kjøtt og hvitt skall. Da sorten kom, representerte den et stort framskritt når det gjaldt motstandskraft mot sykdommer: Den var resistent mot potetkreft, hadde god motstandskraft mot tørråte og ble lite angrepet av skurv.
Åspoteten ble mye brukt, spesielt under krigen og fram til midten av 1960-årene.
Svart Valdres – en blåpotet med lang historie
Svart Valdreser en gammel sort som både er funnet i Valdres og andre steder i landet. Den er omtalt i gamle forsøksmeldinger fra Løken forsøksgård, og i 1967 fant man poteten hos en eldre gårdbruker i Øystre Slidre. Der i gården hadde ‘Blåpotet’ eller ‘Svartpotet’ blitt dyrket så lenge man kunne huske, og den ble fortsatt høyt verdsatt.
‘Svart Valdres’ er en halvsein sort med hvite blomster. Knollene er mer mørkeblå enn svarte, ofte med et noe stripete mønster. Kjøttfargen er gul, men med innsprengte røde flekker og sjatteringer. Matkvaliteten er god, men knollene koker lett i stykker.
Seinere har sorten dukket opp også andre steder; i 1993 i Nordland og like etterpå i Hornindal, der det ble oppgitt at potetene var kommet fra Vigra utenfor Ålesund en gang mellom 1870 og 1895.
Rosenpotet – en svært god matpotet
Rosenpotet er en svært god matpotet som har vært dyrket i over 100 år i Norge. Knollene er runde til ovale og litt flattrykte med middels dype øyne. Skallet er lyserødt, men kjøttet er hvitt, ofte med en svak rødfarge i karstrengene. Sorten er noe svak mot tørråte, men gir en god og tidlig avling.
Rosenpotet, Early Roseog andre sorter med lignende navn kan være samme sort, men det er ikke tilstrekkelig undersøkt. Begge disse går for å være svært gode matpoteter og det sies at de har en betydelig skare av tilhengere som vanskelig kan unnvære slike poteter.
Mens Rosenpotet oppgis å være en tysk sort, skal Early Rose ha oppstått fra frø fra sorten ‘Garnet Chili’ i 1867. Sorten var med i «Forsøg med ny Potetsorter i 1874» omtalt i «Anden beretning om Ladegaardsøens Hovedgaard for Aarene 1872 og 1875».
Vil du dyrke poteter med en historie?
Er du småskala potet- og grønnsaksprodusent, og ønsker å prøve ut noen av disse sortene?
Miniknoller er små settepoteter dyrket hydroponisk i veksthus fra vevskulturplanter som er fri for virus og andre potetsykdommer.
– Miniknoller er – som navnet tilsier – svært små. Knollene må derfor oppformeres over minst en sesong, men helst to, før det blir noen salgbar avling. Men etter oppformering har du et unikt produkt som ikke finnes på markedet fra før, med en spesiell historie, utseende og smak, sier Jasper Kroon i Solhatt økologiske hagebruk.
Knollene kan kjøpes hos Solhatt Økologiske frø
Kilde for potetbeskrivelsene, og flere andre potetsorter: Nibio.no